Szarlotka


Autor: milena4440 | Kategorie: gotowanie 
Tagi: szarlotka   ciasto   gotowanie  
29 maja 2020, 17:01

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:

- 2 szklanki mąki pszennej (= 300 g) - 3 łyżki cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 250 g masła, zimnego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko (rozmiar M), zimne

Mus jabłkowy:

- ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę) - 1 łyżeczka cynamonu - 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

- cukier puder do posypania (opcjonalnie)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.

2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.

3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.

4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).

5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

7. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz